Keer terug

Overzicht

Informatie over deze opleiding

Herken je het gevoel dat je de hele dag bezig bent, maar niet echt vooruitgang boekt? Als leider is het cruciaal om niet alleen je eigen werk efficiënt te beheren, maar ook om taken effectief aan anderen toe te vertrouwen. Ontdek tijdens onze training de geheimen van succesvol delegeren. Leer hoe je de juiste taken op het juiste moment aan de juiste mensen kunt overdragen, zodat jij en je team optimaal presteren. Ontwikkel een cultuur van vertrouwen en verantwoordelijkheid die je organisatie naar een hoger niveau tilt.

Situering

De cursus "De Kunst van het Delegeren" is ontworpen om leidinggevenden te helpen bij het effectief overdragen van taken en verantwoordelijkheden aan hun teamleden. Delegeren is een essentiële vaardigheid voor managers die hun eigen werkdruk willen verlichten en hun team willen empoweren. Deze cursus biedt praktische tools, technieken en inzichten om het delegeren te optimaliseren, zodat je als leider niet alleen de productiviteit verhoogt, maar ook de ontwikkeling van je team bevordert.

Doelgroep

Deze cursus is ideaal voor managers, teamleiders, projectmanagers en andere leidinggevenden die hun vaardigheden in delegeren willen verbeteren. Het is met name geschikt voor diegenen die worstelen met het loslaten van controle, de balans zoeken tussen toezicht en autonomie, of meer tijd willen vrijmaken voor strategisch werk.

Wat leer je in de opleiding?

  • Ontwikkel het vertrouwen om taken effectief over te dragen, inclusief hoe je de juiste taken aan de juiste mensen toewijst.
  • Leer hoe je taken en verantwoordelijkheden identificeert die geschikt zijn om te delegeren.
  • Verfijn je communicatievaardigheden om duidelijk verwachtingen te stellen en effectieve follow-up te waarborgen.
  • Ontdek hoe je door middel van delegeren de groei en ontwikkeling van je teamleden kunt stimuleren.
  • Leer hoe je de juiste balans vindt tussen het geven van vrijheid en het behouden van de controle over projecten.

Programma

Module 1: De basis van effectief delegeren

  • Wat is delegeren en waarom is het belangrijk?: Inleiding tot de kernprincipes van delegeren, inclusief voordelen en uitdagingen. Groepsdiscussie en casestudies.
  • Identificeren van delegeerbare taken: Workshop over het herkennen van taken die geschikt zijn om te delegeren. Praktische oefeningen met real-life scenario’s.
  • De juiste taken aan de juiste mensen toewijzen: Inzichten in het matchen van taken met teamleden op basis van vaardigheden, ervaring en ontwikkelingsbehoeften.
  • Communicatie en verwachtingen stellen: Technieken om duidelijk te communiceren over doelen, deadlines en verwachtingen bij het delegeren. Rollenspellen om communicatievaardigheden te verbeteren.

Module 2: Delegeren met impact en succesvolle follow-up

  • Empowerment van medewerkers door delegeren: Strategieën voor het versterken van medewerkers door middel van effectieve delegatie. Oefeningen gericht op het bouwen van vertrouwen en autonomie.
  • Balans tussen controle en vrijheid: Praktische tips om toezicht te houden zonder micromanagement. Oefeningen in het loslaten van controle en het bevorderen van zelfsturing.
  • Effectieve follow-up en feedback: Technieken voor het monitoren van voortgang, het geven van feedback en het bijsturen indien nodig. Rollenspellen om vaardigheden te oefenen.

Module 3: Persoonlijk delegeringsplan

  • Ontwikkel een persoonlijk actieplan om de geleerde delegatievaardigheden toe te passen in je eigen werkomgeving.

Didactische aanpak

De cursus maakt gebruik van interactieve workshops waarin deelnemers actief betrokken worden bij het leerproces door middel van discussies, casestudies en praktijkoefeningen.
De focus ligt op het toepassen van de geleerde vaardigheden in realistische scenario’s, zodat deelnemers hun vaardigheden in een veilige omgeving kunnen ontwikkelen en testen.
Rollenspellen en simulaties helpen deelnemers om hun communicatie- en leiderschapsvaardigheden te verbeteren, vooral in het stellen van verwachtingen en het geven van feedback.
Reflectiemomenten en groepsdiscussies stimuleren het delen van ervaringen en het leren van elkaar. Peer learning bevordert het ontwikkelen van inzichten en het toepassen van nieuwe ideeën.
Aan het einde van de cursus ontwikkelen deelnemers een persoonlijk actieplan dat hen helpt om de geleerde delegatietechnieken effectief in hun werkomgeving toe te passen, met specifieke doelen en strategieën voor follow-up.
Deze cursus biedt een uitgebreide en praktische benadering van delegatie, die je voorbereidt om taken en verantwoordelijkheden effectief te delegeren, je team te empoweren en je eigen werkdruk te verlichten, terwijl je de algehele prestaties van je team verbetert.

Leermateriaal

De deelnemers ontvangen een syllabus, casestudies en best-practices.

Deze opleiding wordt gegeven door:

Henk Van 't Net
Henk Van 't NetCoach / trainer

Trainer

Henk Van 't Net
Henk Van 't NetCoach / trainer

Henk Van ‘t Net is een ondernemer, heeft zelf eigen bedrijven in de informatica gehad en heeft gedurende jaren jonge ondernemers gecoacht en begeleid. Aktief sinds meer dan 20 jaar als coach in bedrijven en teamcoaching.

Bekijk biografie pagina

Inschrijven

Data

  • 18 februari 2025
    09:00 - 17:00

Locatie

OffiCenter Hasselt,
Hendrik van Veldekesingel 150
3500 Hasselt
België
Bekijk locatie

Trainer

  • Henk Van 't NetHenk Van 't Net

Prijs

€ 450,00 excl. BTW

- 10%Vroegboekkorting

Inschrijven

Data

  • 21 oktober 2025
    09:00 - 17:00

Locatie

Officenter Mechelen,
Schuttersvest 3
België

Trainer

  • Henk Van 't NetHenk Van 't Net

Prijs

€ 450,00 excl. BTW

- 10%Vroegboekkorting

Inschrijven